Ajankohtaiset uutiset


Keski-Suomen vuoden kylä 2019 on Pylkönmäki Saarijärveltä

Keski-Suomen Vuoden Kylä 2019 on Pylkönmäki Saarijärveltä. Päätöksen vuoden kylästä tekee maakunnallinen kyläyhdistys Keski-Suomen Kylät ry maakunnan maaseututoimijoista koostuvan raadin esityksestä. Vuoden Kylä -arvonimi myönnettiin Keski-Suomessa 22. kerran.

Pylkönmäkeä kuvaavat sanat sisukkuus ja positiivinen itsepäisyys. Kyläläiset ovat puolustaneet palvelujaan, silloin kun ne ovat olleet uhattuna. Sitkeä ja periksiantamaton kehittämistyö on tuonut kylälle – yhteistyössä kyläläisten, yhdistysten ja yritysten sekä kunnan kanssa – polttoainejakelun, Eväspesti (kauppa), toisen kyläkaupan entisen Salen tilalle ja siirtokirjaston. Terveysasema ei lopettanut kokonaan, vaan tilalle neuvoteltiin terveydenhuollon toimipiste. Kylä sai myös uuden päiväkotikoulun vuonna 2017.

Kunnan päivittämässä kyläkaavassa 2012 on otettu kehittämistarpeet ja erityisesti kulttuurimaisemat hienosti huomioon.  Kyläläiset, kyläyhdistys ja muut yhdistykset tekevät yhteistyötä järjestämällä Pentin Olympialaiset, Torikeittopäivän ja Peräkonttikirppiksen, Jouluavauksen ja myyjäiset Yrittävän talolla sekä Pylkön Hiihdot.

Keski-Suomen-Vuoden-kylä-2019
Pylkönmäen katse pidetään tiukasti tulevaisuudessa ottamalla osaa kansainvälisiinkin kehittämishankkeisiin ja pitämällä kyläsuunnitelma ajantasaisena. Pylkköset ovat hyödyntäneet kylän kehittämisessä vuosien varrella useaan otteeseen Leader-rahoitusta. Viimeisimpänä Pylkön Ääni ry on hankkinut kylälle yhteiseen käyttöön varustusta ja kunnostaneet frisbeegolf-rataa Leader Viisarin rahoituksen avulla. Pääjärven Nuorisoseura ry on puolestaan parantanut hankerahoituksena avulla teatterivalaistusta.

Näin pylkönmäkeläiset itse perustelivat hakemuksessaan, miksi heidät tulisi valita Vuoden kyläksi: ”Olemme sisukkaasti taistelleet kylämme elinvoimaisuuden puolesta lannistumatta. Nyt Pylkönmäellä tulevaisuus näyttää valoisalta.”

Vuoden Kylä -valinta julkistettiin Aitoja makuja ja aitoa yhteistyötä –seminaarissa Keurusselällä Keuruulla tiistaina 11.12.2018.


Lisätietoja Pylkönmäestä

Kyläyhdistys Pylkön Ääni

https://www.pylkonmaki.fi/


Palaa otsikoihin