Leader_logo_rgb_yksi_keski_suomi
Keski-Suomen maaseudun uutiskirje 3/2018
Pääsiäismunat

Keski-Suomen Leader-ryhmät toivottavat kaikille mukavaa pääsiäistä!

Kevätkukka2

Maatalouden ja maaseudun tukia Keski-Suomeen 61 miljoonaa euroa


Maatalouden ja maaseudun tukia maksettiin Keski-Suomeen vuonna 2017 yhteensä noin 61 miljoonaa euroa. Summasta valtaosa oli viljelijätukia, joita maksettiin 54 miljoonaa euroa. Viljelijätukien lisäksi maksettiin hanke- ja yritystukia (4,76 milj.euroa), rakennetukia (2,16 milj.euroa) ja markkinatukia (42 000 euroa).

Tuensaajina olivat mm. viljelijät, hanketoimijat, yritykset, kunnat, järjestöt, neuvonta sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatiot. Vaikuttavuus ulottuu kuitenkin usein yhtä tuensaajaa laajemmalle kohderyhmälle.

Lue lisää
maaseutu2030

Osallistu ja vaikuta siihen, millaista maaseudun kehittäminen on vuonna 2030!


Maaseutu2030 kutsuu aikamatkalle tarkastelemaan maaseudun merkitystä ja muutoksia tulevaisuudessa. Millaisia yrityksiä maaseudulla toimii ja millainen on palvelurakenne? Miten varmistetaan, että suomalainen maaseutu olisi kansainvälisesti merkittävä hyvinvoinnin lähde sekä tarpeiden ratkoja?

Tulevaisuustyöhön tarvitaan monenlaisia näkemyksiä. Mukaan voit osallistua, olit sitten maaseutukehittämisen aktiivi, viranomainen, aluekehittäjä, tutkija, yrittäjä tai asukas - maaseudun tai kaupungin.

Maaseutu2030-työhön voit tulla mukaan monella tapaa:
1) Käy keskustelua Viima-alustalla
2) Tule mukaan tulevaisuusleireille
3) Kerro asiasta muillekin, #maaseutu2030

Lue lisää
Riitta-Liisa Kanniainen

Voisiko naurun määrä olla hyvinvoinnin mitta maaseudulla?


Jyväskylässä 6.3. järjestetty Keski-SuomiON GO –tilaisuus keräsi maaseudun kehittäjiä, hanketoimijoita, yrittäjiä ja kylätoimijoita yhteen maaseudun hyvinvoinnin äärelle. Päivän aikana kuultiin useita mielenkiintoisia esityksiä, jotka haastoivat osallistujia pohtimaan sekä omaa että toisten hyvinvointia.

Pystyisikö maaseudun hyvinvointia mittaamaan ihmisten naurun määrällä? Entä mitä on kestävä hyvinvointi ja mistä se muodostuu? Muun muassa näitä asioita pohdittiin tilaisuudessa.

Oheisesta jutusta pääset lukemaan lisää edellä mainituista teemoista sekä lisäksi saat hyviä vinkkejä siihen, mitä on hyvä ottaa huomioon omaa hyvää elämää rakentaessa.

Lue koko juttu
Amazing Keski-Suomi

Amazing Keski-Suomi järjestetään 18.-19.5.2018


Amazing Keski-Suomi -tapahtuman tarkoituksena on tehdä näkyväksi Keski-Suomea ja erityisesti keskisuomalaista maaseutua. Mistä siis onkaan kyse?
  • 24-tuntinen Amazing Race -tyyppinen kisa
  • Kisaamassa viisi nelihenkistä joukkuetta
  • Joukkueenjohtajina tubettajia/bloggareita/vloggareita
  • Keskisuomalaisen haastejoukkueen johtajana Minna Jakosuo
  • Tehtäviä Keski-Suomessa - reitti & tehtävät salaisia kisan luonteen vuoksi
  • Maaliintulo Yläkaupungin Yössä

Lisätietoa tulossa osoitteeseen www.amazingkeskisuomi.fi

Pöllöparlamentti

Mitä hanketoimijan kannattaa huomioida mediayhteistyössä

Millaiset juttuaiheet kiinnostavat mediaa? Entä miten omasta hankkeesta kannattaa viestiä? Näitä aiheita käsiteltiin Keski-Suomen maaseudun kehittäjien tapaamisessa eli Pöllöparlamentissa, kun paikalle saapui media-alan asiantuntijoita Keski-Suomesta.

Pöllöparlamentissa mediayhteistyötä lähestyttiin YLE Jyväskylän vastaava tuottaja Eija Heikkilän sekä sanomalehti Keskisuomalaisen toimittaja Eeva Salmisen johdolla. Iltapäivän aikana hanketoimijat saivat runsaasti vinkkejä siihen, miten omaa viestiä kannattaa muotoilla niin, että se kiiinnostaa mediaa.


Lue asiantuntijoiden 10 vinkkiä mediayhteistyöhön
Canva-työpaja

Viestintätyöpaja: opi tekemään mainos ilmaisohjelmalla


Keski-Suomen Leader-ryhmien Sykettä-viestintähanke järjestää neljä viestintätyöpajaa Keski-Suomessa. Teemana on ilmaisen selainpohjaisen Canva-ohjelman hyödyntäminen viestinnässä. Maksuttomissa työpajoissa opetellaan tekemään itse näyttäviä mainoksia sekä infograafeja. Kouluttajana toimii Yhteisöagentti Niko Jokinen.

Viestintätyöpajat ovat suunnattuja maaseutuohjelman hanketoimijoille, yhdistyksille sekä yrityksille, ja ne sopivat myös aloittelijoille.

Vielä on vapaita paikkoja Karstulan (11.4.) ja Toivakan (12.4.) työpajoissa. Kannattaa kuitenkin ilmoittautua pian, sillä mukaan otetaan vain 20 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu
tietosuojainfo

Yhdistyksiä on perehdytetty uuteen tietosuoja-asetukseen


Toukokuussa astuu voimaan EU:n uusi tietosuoja-asetus, ja se koskee myös yhdistyksiä. On siis erityisen tärkeää perehtyä yhdistyksen tietosuojan nykytilaan ja ottaa selvää, mitä uutta asetus tuo mukanaan.

Yhdistyksille on järjestetty infotilaisuuksia Saarijärvellä ja Jämsässä. Nämä tilaisuudet keräsivät salit täyteen järjestöjen väkeä. Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n ja Keski-Suomen Leader-ryhmien yhteisen Sykettä-viestintähankkeen järjestämien tilaisuuksien materiaalit löytyvät alla olevasta linkistä.

Lue lisää ja katso tilaisuuden esitysmateriaalit

Yrittävä maaseutu -lehti

Yrittävä Maaseutu -lehti on ilmestynyt


Itä- ja Keski-Suomen ELY-keskusten yhteinen Yrittävä Maaseutu -lehti nostaa esille maaseudun yritysten menestystarinoita.

Lehteen on koottu hienoja tarinoita yrityksistä, jotka ovat saaneet maaseuturahaston tukea. Lehdessä esittäytyy myös

Keski-Suomesta tuttuja esimerkkejä Niemenharju, CampLand, PalmaHippa, Kosken Megawatti ja Konneveden yrittäjät. 

Yrittävä maaseutu -lehti ilmestyi 15.3.2018 ja sen sähköinen versio löytyy täältä.
Lue miten positiivisia palveluita ja tuotteita maaseutu tuottaa ihan kaikille, myös kaupunkilaisille!
älykkäinkylä

Suomen älykkäin kylä haussa

Löytyisikö Keski-Suomesta Suomen älykkäin kylä?

Valtakunnallisen Suomen älykkäin kylä –kilpailun ilmoittautuminen on nyt auki ja ilmoittautua voi elokuun loppuun saakka.

Kylien kannalta osallistuminen kannattaa, koska tarjolla on ainutlaatuinen kehittämiskokonaisuus: ohjausta, vertaistukea, verkostoitumismahdollisuuksia ja näkyvyyttä niin kotimaassa kuin muualla Euroopassa.

Lue lisää ja ilmoita oma kyläsi kilpailuun mukaanJussi Vatanen

Vatanen haastaa yrittäjät ja yhdistykset lähettämään videoterveiset


Näyttelijä Jussi Vatanen haastaa yrittäjät ja yhdistykset, jotka ovat saaneet maaseuturahastosta rahoitusta lähettämään Vataselle videotervehdyksen sosiaalisessa mediassa. Valtakunnallinen kampanja nostaa esiin maaseuturahaston merkitystä.

Haasteeseen voivat osallistua maaseuturahastosta niin Leader-ryhmän kuin ELY-keskuksen kautta rahoitusta saaneet tahot 15.2.-30.4.2018. Osallistuneiden kesken Suomen maaseutuverkosto arpoo Jopo-polkupyörän, joka luovutetaan 9.5. Eurooppa-päivänä.

Lue lisää ja osallistu mukaan!

keskisuomenmaaseutu.fi

Sykettä Keski-Suomen maaseutuviestintään
Keski-Suomen maaseutu logo
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin