Leader_logo_rgb_yksi_keski_suomi
Keski-Suomen maaseudun uutiskirje 1/2018
Leader-toiminnan vaikutuksia 20 vuoden aikana

Leaderin vaikutukset näkyvät kaikkialla

Hyvää ja idearikasta alkanutta vuotta! Viime vuonna vietettiin kolmessa keskisuomalaisessa Leader-ryhmässä 20-vuotisen toiminnan juhlavuotta. Kokosimme kaikkien neljän Keski-Suomen Leader-ryhmän osalta faktalukuja toiminnan alkuvuosista lähtien. Yhteenvetona voi todeta, että  Leader-työn vaikutukset näkyvät ympärillämme kaikkialla: mm. kehittyvinä ja kasvavina yrityksinä, viihtyisissä ja aktiivisissa kylissä ja lisääntyneinä harrastuspaikkoina.

Näiden 20 vuoden aikana Keski-Suomen Leader-ryhmät ovat olleet rahoittamassa yhteensä 398:aa maaseudulla toimivaa yritystä. Leader-rahoitusten myötä yritysten liikevaihto on kasvanut ja toimintaedellytykset parantuneet. Yritysten tekemät investoinnit, kuten hankitut koneet ja laitteet sekä laajennetut toimitilat ovat palautteiden perusteella olleet tärkeimpiä maaseuturahoituksen vaikutuksia, joista koetaan olevat hyötyä vielä pitkään tulevaisuudessa.

Yleishyödylliset yhteisöt ovat vuosien varrella korjanneet tai rakentaneet yhteensä 552 harraste-, virkistys- ja kokoontumispaikkaa Leader-rahoituksen avulla ja talkootyötä on tehty 20 vuoden aikana yhteensä 600 tuhatta tuntia. Hanketoimijoiden mukaan tehdyt talkoot ovat vahvistaneet kylien yhteisöllisyyttä ja lisänneet positiivista kylien yhdessätekemistä. 

Maaseudun kehittämisessä on ollut mukana vuosien varrella 710 aktiivista maaseudun hanketoimijaa, jotka ovat organisoineet hankkeita ja edistäneet omien paikkakuntiensa vireyttä. Leader-rahoitusta on myönnetty Keski-Suomessa 20 toimintavuoden aikana yhteensä 35 miljoonaa euroa ja työ jatkuu edelleen!

Ajatuskupla

Maaseuturahoituksen haku vuonna 2018


Leader-ryhmien rahoituksen haku

Keski-Suomen Leader-ryhmillä on kehittämishankkeiden ja yritystukien jatkuva haku. Leader-hallitukset käsittelevät hakemuksia säännöllisesti.

Poikkeuksena Leader Viisari: Yritystukia ja elinkeinollisia hankkeita voi hakea jatkuvasti. Yleishyödyllisten kehittämis- ja investointihankkeiden käsittelytauko syksyyn 2018 saakka.

Mikäli Leader-ryhmissä tulee muita hakukatkoja vuoden aikana, niistä ryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan.

ELY-keskuksen hakujaksot

Kehittämishankkeiden hakujaksot ovat:
1.11.2017-28.2.2018
1.3.-31.5.2018
1.6.-31.10.2018

Yritystukien valintajaksot ovat kahden kuukauden mittaisia ja päättyvät aina parillisen kuukauden lopussa.

Lue lisää

Teksti

Seurantatietojen jättäminen tammikuun loppuun mennessä

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitettujen kehittämishankkeiden ja yritystukien saajien tulee ilmoittaa hankkeidensa seurantatiedot tammikuun 2018 loppuun mennessä Hyrrä-palvelussa.

Seurantatietojen avulla arvioidaan maaseutuohjelman vaikuttavuutta ja sen tavoitteiden toteutumista.

Lue lisää

Olli Hyvärinen_Palma&Hippa

Uusi valaisin markkinoille kokeilutuen avulla

Keuruulainen Palma&Hippa on vuonna 2016 perustettu yritys, joka valmistaa kodin sisustustarvikkeita ja huonekaluja. Maaseuturahaston Leader-kokeilutuen avulla yritys kehitti Moderni myrskylyhty –tuoteperheen.

- Kokeilutuki toimi mielestäni hienosti uuden tuotteen testaamiseen ja markkinoille tuomiseen, kertoo rittäjä Olli Hyvärinen. Tärkeää oli, että saimme ammattiapua tuotekehitykseen teolliselta suunnittelijalta ja käytännön kokoonpanoon valmistajalta.

Lue koko tarina

Yrittäjä Olli Hyvärinen kertoo kokemuksiaan maaseuturahoituksen kokeilutuesta Keuruulla 24.1. Ideoita ja inspiraatioita -tilaisuudessa
sepangalleria8

Sepän Galleria: Isältä tyttärelle

Hankasalmelainen Sepän Galleria tunnetaan uniikeista keramikkatuotteistaan. Yritystä luotsaavat nyt isä ja tytär yhdessä.

Yritystä on jatkuvasti kehitettävä ja toimintaan on investoitava. Nyt Sepän Galleriaan löytää helpommin kuin ennen uusien opastuskylttien ansiosta, jotka hankittiin viime kesänä Leader-rahoituksen avulla.
- Emme ole pitäneet tarkkoja tilastoja, mutta kävijämäärät ovat varmasti kasvaneet paremman löydettävyyden ansiosta.

- Leader-rahoitus on tosi tärkeää meille, Miina-Liina toteaa ja kiittelee Leader-väkeä avusta ja neuvoista rahoituksen hakuprosessin aikana.

Lue koko tarina

keskisuomenmaaseutu.fi

Sykettä Keski-Suomen maaseutuviestintään
Keski-Suomen maaseutu logo
Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin