JyväsRiihen ajankohtaista

Luontoliikuntaa hankeretkellä

JyväsRiihen järjestämällä Kimpsu-teemahankkeen retkellä vierailtiin kolmessa kohteessa: Vesangan frisbeegolfradalla Jyväskylässä, Muuramen seurakunnan luontopolulla ja Hangasjärven retkikämpällä Korpilahdella.

Kaikki kolme kohdetta olivat mukana Kimpsu-teemahankkeessa. Yhteisellä retkellä osallistujat saivat hyviä vinkkejä hankkeiden valmisteluun ja toteuttamiseen.

- Tällaisten tutustumisretkien tärkein anti on se, että hankeaktiivit pääsevät jakamaan kokemuksia keskenään, kertoo hankeneuvoja Leena Karjalainen JyväsRiihestä. Keskustelu oli vilkasta, ja luultavasti joitain uusia ideoita syntyi taas.

20170822_170848
Vesangan frisbeegolfrata toimii hyvänä esimerkkinä siitä, mitä uuden liikuntapaikan rakentaminen vaatii ja mitä siinä on tärkeää ottaa huomioon.

- Maankäyttölupa kaupungilta, yhteistyökumppanien ja talkoolaisten kokoaminen ja hakemuksen laatiminen olivat tärkeitä vaiheita hankkeessamme, kertoo Tiina Martelius-Louniala Vesangan koulun tuki ry:stä.

Frisbeegolfrata on lisännyt yhteishenkeä Vesangassa. Talkoolaiset ovat tarttuneet mielellään lapion ja raivaussahan varteen, koska kyseessä on oman lähiympäristön viihtyisyys.

- Myös alueen yrittäjät tarjoutuivat apuun monissa asioissa soran kuljetuksesta työkoneiden lainaamiseen, iloitsee Martelius-Louniala.

20170822_160445
Hankeaktiivit Pekka Louniala ja Tiina Martelius-Louniala

Radan avajaisia vietettiin keväällä, ja koko kesän radalla on ollut runsaasti kävijöitä. Rataa käyttävät viereisen koulun oppilaat sekä liikuntatunneilla että vapaa-aikana. Lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset ovat ottaneet paikan käyttöön. Frisbeegolfradalla on C1-luokitus, joten se on houkutellut harrastelijoita lähikunnista ja jopa Keski-Suomen ulkopuolelta, kertoo Martelius-Louniala.

Talkoita on tehty myös Muuramessa seurakunnan luontopolun työmaalla. Muuratjärven rannalle on tehty 2,5 kilometrin mittainen luontopolku, joka on tarkoitettu kaikenikäisille retkeilijöille vauvasta vaariin.

- Olemme luoneet myös satuhahmot, joiden avulla luontoa esitellään lapsille ja vähän vanhemmillekin, kertoo Muuramen seurakunnan työntekijä Tarja Vilhuniemi.

20170822_164747
Korpilahden Hangasjärvi on esimerkki pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, sillä kohdetta on vuosien varrella kunnostettu useaan otteeseen Leader-rahoituksen avulla.

- Retkikämpän ja rantasaunan kunnostus, aurinkopaneelien hankinta ja viimeisimpänä maakellari, kesäkeittiö ja varustehankintoja, listaa Leader-projekteja alueen puuhanainen Paula Määttä Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksestä.

Rahoitusta on saatu aiemmin Vesuri-ryhmältä ja nyttemmin Korpilahden liityttyä Jyväskylään JyväsRiiheltä. Rahoittajien kanssa yhteistyö on sujunut hyvin ja apua on saatu aina tarvittaessa.

Katso videot Leader-kohteista:

Vesangan Frisbeegolf –Vesangan koulun tuki ry

Muuramen luontopolku – Muuramen seurakunta

Moni-ilmeinen Hangasjärvi - ulkoilualue ympäri vuoden - Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistys 

JyväsRiihen Kimpsu-hanke

JyväsRiihen hallinnoimaan Kimpsu-teemahankkeeseen valittiin JyväsRiihen hallituksen päätöksellä 14 alahanketta. Alahankkeissa on kunnostettu yhteisiä liikunta-, virkistys- ja kokoontumispaikkoja sekä hankittu yhteiseen käyttöön harrastusvälineitä, kalustoa ja laitteita. 


Palaa otsikoihin