JyväsRiihen ajankohtaista

Maaseudulla rakennetaan valtavasti lisää liikuntapaikkoja – talkootyö ja maaseuturahasto avainasemassa

Paikallisen kehittämisen Leader-ryhmät ovat osaltaan ratkaisemassa liian vähäisen liikunnan mukanaan tuomia ongelmia. Koko Suomessa syntyy vuosittain yli 200 liikunta- ja harrastuspaikkaa maaseudulle.

Leader-rahoituksen ja maaseudun asukkaiden talkootyön ansiosta on syntynyt liikuntahalleja, luontopolkuja, laavuja, latuja, uimarantoja, kokoontumispaikkoja, leikkipaikkoja ja kulttuurikohteita.

Keski-Suomessa Leader-ryhmien myöntämän maaseuturahoituksen avulla on mm. parannettu Hankasalmella ja Konnevedellä sijaitsevan luontoretkeilykohde Häähninmäen retkeilymahdollisuuksia. Viitasaarelle on rakennettu Ilmolahden ampumarata, joka houkuttelee alueelle ampumaharjoittelijoita ja -kilpailijoita kauempaakin. Uuraisilla kannustetaan ihmisiä liikkumaan sinne rakennetuissa viihtyisässä Leinikinpuistossa ja Petäjävedellä puolestaan neljässä uudessa virikepuistossa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että liian vähäinen liikunta aiheuttaa Suomessa jopa 400 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Kustannuksia voidaan pienentää parantamalla liikkumisen mahdollisuuksia. Leader-ryhmät toimivat asukkaiden toteuttamien liikuntapaikkojen rahoittajina yhdessä kuntien ja valtion kanssa. Rahoituksen turvin maaseudulle syntyy jatkuvasti uusia harrastuspaikkoja.

Leader-rahoitus, joka koostuu EU:n, valtion ja kuntien rahasta, on tuonut vuodesta 2014 yli 30 miljoonan euron panoksen suomalaisten liikkumisen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Leader-rahoituksella toteutetut kohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat liikunnallisen tekemisen paitsi alueen asukkaille, myös vetävät puoleensa liikkujia lähikaupungeista.

-    Rahoitus perustuu aina siihen, että paikalliset ovat päättäneet, miten aluetta halutaan kehittää. Silloin voidaan olla varmoja, että hankkeet vastaavat alueen tarpeeseen, sanoo maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä.

Leader-rahoituksen saaminen edellyttää yhdistyksiltä usein talkootyötä, joka lasketaan osaksi hankkeen yksityistä rahoitusta. Leader-rahoitetut hankkeet ovat myös kustannustehokkaita, sillä asukkaat antavat oman työpanoksensa yhteiseen hyvään.

Leader-rahoituksella syntyneet liikunta- ja harrastuspaikat ovat yleensä kaikkien asukkaiden käytössä. Seurat ja yhdistykset vuokraavat hankkeilla toteutettuja tilojaan halukkaille.

Tutustu rahoitettuihin harraste- ja liikuntapaikkoihin Keski-Suomessa http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/hankerekisteri

 

Lisätiedot:

Leader JyväsRiihi, Pirjo Ikäheimonen p. 040 868 1113

Leader Maaseutukehitys, Tiina Seppälä p. 040 755 5115

Leader Vesuri-ryhmä, Raisa Saarilahti-Kulju p. 050 324 1144

Leader Viisari, Marja Salonen p. 0400 418 055

 


Palaa otsikoihin