Hyrrä-asiointi

Hyrrä - maaseudun tukien sähköinen hakujärjestelmä

Maaseutuohjelman rahoitusta haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä. Järjestelmä toimii kaikkien hanke- ja yritysrahoitusten asiointikanavana.

Hyrrä-järjestelmän käyttöohjeet ja kirjautumislinkki löytyvät Maaseutuviraston Hyrrä-sivuilta.

Hyrrän käyttöön tarvitaan Katso-tunniste, johon voi tutustua osoitteessa www.vero.fi/katso. Katso-tunnistus on Verohallinnon tarjoama, yrityksiä ja yhdistyksiä varten luotu palvelu, jonka avulla hallinnoidaan oman organisaation tietoja ja tunnistaudutaan viranomaisten sähköisiin palveluihin.

Hakemuksen käsittely ja vireilletulo Hyrrässä

Rahoitettavan hankkeen voi aloittaa omalla vastuulla vasta, kun hakemus on tullut vireille.

Vireilletulotarkastuksen tekee hakemuksen käsittelijä Hyrrässä, ja siitä tulee tieto hakijan sähköpostiin. Jos hakemuksessa on riittävät tiedot, hanke voidaan ottaa vireille ja sitä myötä käsittelyyn.

Hyrrässä pitää olla tallennettuna seuraavat tiedot ennen vireilletuloa:Hyrrä

 • Tuen hakija
 • Hakemuksen kohteena oleva toimenpide
 • Kustannukset sekä niiden määrä ja rahoitus
 • Haetun tuen määrä
 • Liiketoimintasuunnitelma
 • Investointia haettaessa investointisuunnitelma

Näin hakemusprosessi etenee Hyrrässä

 1. Täytä hakemus ja lähetä se sähköisesti viranomaiselle Hyrrässä. Hyrrä ohjaa ja opastaa sinua hakemuksen täyttämisessä, tarvittavien liitteiden lisäämisessä ja lähettämisessä. Hakemus allekirjoitetaan sähköisesti.
 2. Saat ilmoituksen siitä, että hakemuksesi on tullut vireille. Jos hakemusta tarvitsee täydentää, saat asiasta täydennyspyynnön.
 3. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat tukipäätöksen Hyrrän kautta. 
 4. Hae maksua Hyrrässä, kun olet aloittanut hankkeen ja kustannuksia on syntynyt. Jos maksuhakemusta tarvitsee täydentää, toimita täydennykset Hyrrän kautta. Kun maksupäätös on tehty, saat tiedon siitä Hyrrään ja rahat tulevat tilille.

Kaikki toimittamasi hakemukset tietoineen tallentuvat Hyrrään, josta ne ovat myöhemminkin sekä sinun että viranomaisen saatavilla.

Vinkit

Tärkeimmät Hyrrä-vinkit

 • Ota yhteyttä ELY-keskukseen tai Leader-ryhmään ennen hakemuksen tekemistä. Kannattaa suunnitella hanke ja perehtyä ohjeisiin ennen Hyrrään kirjautumista.
 • Käytä oikeaa selainta. Hyrrä-palvelu toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainten uusimmilla versioilla. Muista, että ajan tasalla oleva Hyrrä-ohjeistus löytyy Maaseutuviraston sivulta
 • Tyhjennä välimuisti ja käytä selaimen Yksityinen selaus -toimintoa. Kirjaudu vasta sitten Hyrrään. Ohje välimuistin tyhjentämiseen.
 • Tutustu Katso-tunnisteeseen. Varmista, että Hyrrä-palvelu on otettu Katsossa käyttöön ja hakemuksen tekijälle on myönnetty valtuutus. Katso-tunniste vanhenee 15 kuukauden päästä käyttöönotosta, ellet käy sinä aikana kirjautumassa Katso-palveluun tai käytä tunnuksia muissa palveluissa tunnistautumiseen, esimerkiksi hoitaessasi organisaation veroasioita. Lisätietoja saat www.vero.fi/katso
 • Kiinnitä huomiota hakemuksen perustietoihin: mitä tukimuotoa haet, haetko tukea ELY-keskuksesta vai Leader-ryhmästä jne. Ensimmäisen välilehden valinnat Hyrrässä määräävät sitä, millaisia tietoja järjestelmä vaatii hakemukseen. Kysy lisätietoa tukimuodoista ja tuen hakemisesta ELY-keskuksesta ja oman alueesi Leader-ryhmästä.