Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.3D-sirkus hämmästyttää ja suklaatulostin houkuttaa

Rakennuksia, tuotteiden pienoismalleja, syötäviä koristesuklaita, koruja…Vain luovuus on rajana 3D-tekniikan hyödyntämisessä

Jaamme pohjoisessa Keski-Suomessa uusinta tietoa siitä, miten tuotteita voidaan suunnitella ja valmistaa 3D:tä käyttäen, kertoo 3D Circus - Design & Printing Tour -hankkeen projektipäällikkö Pekka Kauppinen. Rahoitusta hankkeeseen olemme saaneet Leader VIISARIlta.

3D-suklaatulostimen käyttöönotto 31.10.16_kuvaaja Tiina Möttönen

3D-tulostus toimii yksinkertaisesti niin, että tietokoneella piirretään virtuaalinen malli, joka voidaan tulostaa fyysiseksi esineeksi.

- Olemme hankkineet 3D-tulostimen, jolla voi tulostaa muovisia tuotteita. Sen avulla on helppo näyttää, kuinka tämä tekniikka toimii. Ihmiset yleensä häkeltyvät ensimmäistä kertaa 3D-tulostimen nähdessään. Tekniikka herättää ihmisissä kuitenkin paljon ajatuksia ja oivalluksia, ja he keksivät nopeasti erilaisia käyttötarkoituksia, kertoo Kauppinen.

 

Mahdollisuuksia tuotekehitykseen ja oppimiseen

-     Luulen, että jokainen yritys voisi hyödyntää 3D-tekniikkaa. Tuotteita kehittävälle yritykselle se on erittäin tärkeä työväline, kertoo Kauppinen.

3d-sirvus_kuvaaja Tiina Möttönen

3D-tulostimen avulla voidaan tehdä protokappaleita ja piensarjatuotantoa sekä asiakkaalle räätälöityjä tuotteita.

-     Olemme käyneet kiertueella myös oppilaitoksissa ja kouluissa. Oppilaat ovat saaneet suunnitella ja piirtää tietokoneella itselleen 3D-tuotteita. Opettajille on jaettu tietoa siitä, kuinka oiva työkalu 3D on, kun halutaan lisätä luovuutta oppimisympäristöihin. 

Printtaa oma herkku 3D-suklaatulostimella

sklaatulostin_Tiina Möttönen

3D-hankkeen kautta ostimme suklaatulostimen, jota voidaan hyödyntää mm. kahvila-ja konditorioalalla. Käytetään samaa tekniikkaa kuin muovia tai metallia tulostavissa laitteissa, aines vain on suklaata. Tarjoillaanko tulevaisuuden ravintolassa jälkiruoka oman toiveen näköisenä?

-     Se on mahdollista! Helposti ja nopeasti saadaan tehtyä kakkukoristeet, yritysten liikelahjasuklaat tai vaikka oma nimikkosuklaa, ideoi Kauppinen.

Teksti Jenni Tiainen, kuva Tiina MöttönenPalaa otsikoihin