Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Hyvinvointi edellä kevättä kohden

Helmikuinen aurinko alkaa jo antamaan ensimerkkejä ja muistuttamaan kevään lähestymisestä. Ensimmäiset idätyskokeet ovat menossa ja ajatukset siirtyvät tulevaan kesään. Maanviljelijää poltteleva mullantuoksu ei vielä pelloilta tunnu, mutta pikkuhiljaa alkaa tiloilla pihoihin kertyä uuden kasvukauden tarpeita ja valmistautuminen kesän sesonkikauteen alkaa.

Tänäkin keväänä Keski-Suomessa maata käännetään ja muokataan, tutkitaan pellon rakennetta ja kylvetään uudet siemenet kasvamaan. Kumpparit jalassa rassataan salaojien kaivoja ja ojien suita auotaan, jotta peltojen vesitalous pysyy kunnossa. Pellon hyvä kasvukunto antaa mahdollisuuden nauttia siitä toivosta ja uuden sadon odottamisen ilosta, joka syntyy, kun peltoon nousevat ensimmäiset oraat ja pikkuhiljaa kesän edetessä oraat vahvistuvat vankaksi kasvustoksi.

Toisaalla laitumia kunnostetaan ja aitauksia tehdään, jotta märehtijät pääsevät nekin raikkaasta kesästä ja uudesta sadosta ottamaan ilon irti pitkän ja pimeän talven jäljiltä. Mikä riemu siitä syntyykään, kun eläimet kirmaavat pitkin peltoa. Kaunista on myös laiduntavien hoitama maisema, paljon parempaa työtä eläimet tekevät siinä kuin me ihmiset.

Jahkola,_Hereford_3-1
Yrittäjien hyvinvointi on tärkeää. Kuva @maaseutuverkosto
Meillä maaseudun ihmisillä on paljon kauneutta ympärillämme ympäri vuoden ja erityisesti kesäaikaan. Vielä talven ollessa päällä on mahdollisuus kerätä voimia ja uusia ajatuksia, joiden avulla suunnata kohti kesää ja sen työkiireitä. Nyt on aikaa opetella hoitamaan omaa fyysistä ja henkistä jaksamista, pitää yhteyttä kavereihin, vaihtaa kuulumisia kollegoiden kanssa ammattiasioista ja erityisesti muista asioista, käydä pilkillä navettatöiden välissä, pitää kädestä niitä elämässä tärkeimpiä ihmisiä ja arvostaa omaa työtä suomalaisen ruoan alkulähteillä.

MEKA –hanke on maatalousyrittäjien koulutushanke, jossa paneudutaan ammatillisten asioiden lisäksi myös yrittäjien hyvinvointiin ja jaksamiseen ennaltaehkäisevästi. Kevään aikana onkin tulossa ”Hyvinvoinnista hymyä huuleen” –opintomatka 22.-23.3. Mikkelin seudulle, lue lisää: https://www.aitomaaseutu.fi/tapahtuma/yritetaan-yhdessa-hyvinvoinnista-hymya-huuleen-%E2%80%90opintomatka/

Kirjoittaja Susanna Lahnamäki, projektipäällikkö, MEKA –hanke

p. 040 725 6603, susanna.lahnamaki-kivela@jamk.fi

 


Palaa otsikoihin