Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Hyvinvointitupa tuo ihmisiä yhteen Joutsassa

Hyvinvointitupa tarjoaa toimintaa kuntalaisille sekä yhteisen tilan, jonne kokoontua ja tulla tapaamaan muita ihmisiä.

Joutsalaisille on ollut tärkeää, että heillä on yksi keskeinen paikka, jonne tulla ja jota voi varata oman yhdistyksen tarpeisiin. Tuvalla järjestetään kulttuuritilaisuuksia, hyvinvoinnin teemapäiviä ja kokouksia.

- Osallistuminen on aina kaikille avointa, joten mukaan on helppo tulla ilman minkäänlaisia jäsenyyksiä tai taustayhteisöjä. Kaikki ovat tervetulleita itseään kiinnostavaan toimintaan ja se on varmasti madaltanut osallistumisen kynnystä, kertoo hanketyöntekijä Niina Kankare-Anttila.
Hyvinvointitupa 1
Hyvinvointitupa on yhdistänyt monia Joutsassa toimivia yhdistyksiä, sillä yhdistykset järjestävät tapahtumia yhdessä ja osallistuvat aktiivisesti muiden toimijoiden järjestämiin tilaisuuksiin.

- Hyvin suunnitellulla yhteistoiminnalla säästämme kaikkien aikaa, rahaa ja voimia, kertoo Niina Kankare-Anttila.

Idea hyvinvointituvasta oli ensimmäisen kerran esillä Joutsan vanhus- ja vammaisneuvoston kokouksessa vuonna 2015. Seuraavana vuonna kunnanhallitus päätti hakea rahoitusta Leader Maaseutukehitykseltä. Rahoituksen avulla palkattiin Niina Kankare-Anttila työskentelemään hyvinvointituvalla.

Tuvan varauskalenteri täyttyy ripeästi

Hyvinvointitupa on avoinna arkipäivisin ja paikalla on aina henkilö, joka huolehtii kävijöistä ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Vapaaehtoiset päivystäjät eri yhdistyksistä ovat avainasemassa hyvinvointituvan toiminnan ylläpitämisessä.

- Hyvinvointitupa on tuonut paikkakunnalle uudenlaista toimintaa ikäihmisille. Kerran kuussa esimerkiksi järjestämme digiklinikan, jossa autamme internetin, tablettien ja älypuhelimien käytössä. Lisäksi tuvalla voi mittauttaa verenpaineen, osallistua tuolijumppaan ja perjantaisin käydä yhteisessä kahvilassa, listaa Kankare-Anttila toimintaa.

Tuvan infopisteessä on tarjolla materiaalia hyvinvoinnista, terveydestä ja saatavilla olevista palveluista. Paikan päällä on myös mahdollisuus palveluohjaukseen. Lisäksi tiloista löytyy kirjanvaihtopiste sekä useampia huoneita, jotka ovat käytettävissä erilaisiin kokoontumisiin ja tapahtumiin.

- Sähköisestä varauskalenteristamme löytyy lähes jokaiselle päivälle tapahtumamerkintä ja se on ilahduttavaa, kertoo Kankare-Anttila.

Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader Maaseutukehitykseltä.


Teksti: Jenni Tiainen
Kuvat: Niina Kankare-Anttila

Palaa otsikoihin