Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Luomu- ja ympäristöneuvonta jalkautuivat maakuntaan

Keski-Suomen ELY-keskuksen asiantuntijat sekä LuomuKS- ja Kynä-hankkeet jalkautuivat MTK Keski-Suomen hallinnoiman Toivo-hankkeen järjestämälle maakuntakierrokselle (Jyväskylä - Korpilahti, Pihtipudas, Joutsa) kertomaan mitä luomu- ja luonnon monimuotoisuuden ja maisemanhoidon sopimukset käytännössä tarkoittavat ja mahdollistavat.

Ensimmäistä kertaa järjestetty yhteinen koulutus- ja tiedotuskierros osoittautui onnistuneeksi keinoksi kannustaa siirtymään luomuun ja hakemaan ympäristösopimuksia. Monet osallistujat olivat kiinnostuneita molemmista aiheista.


Luomu = valvottu luonnonmukainen tuotanto (kts. luomu rokkaa materiaali)

MoMa = maatalousluonnon monimuotoisuus ja maisemanhoito (kts. ympäristösopimus ja ei-tuotannollinen investointituki)

Tilaisuuksien alkuun ELY-keskuksen asiantuntijat esittelivät taustaa ja käytännön esimerkkejä luomusta ja MoMasta. Lisäksi osallistujat vierailivat klinikalla saamassa henkilökohtaista neuvontaa ja kartoittamassa oman tilansa mahdollisuuksia ja tarvittavia toimenpiteitä. Paikalla oli myös mentoriviljelijä kertomassa omakohtaisia kokemuksia ja vastaamassa osallistujien kysymyksiin. Keskustelua käytiin isommissa ja pienemmissä ryhmissä. Hankkeet esittäytyivät ja esittelivät tulevia koulutuksia ja tapahtumia.

Moma-infot

Osallistujien ja järjestäjien kommentteja

”Hyvä kun sai hoidettua monta asiaa kerralla”

”Konkarikin sai uutta tietoa ja ajatuksia”

”Mukava tilaisuus, jossa kaikki osallistujat olivat motivoituneita ja tiedonjanoisia.”

ELY-keskuksen asiantuntijat pitivät erinomaisia palopuheita ja saivat kuulijat todella miettimään asioita. Ruoan jälkeen he ”raahasivat” osallistujat yksi kerrallaan takahuoneeseen tutkimaan omia ”kipupisteitä” ja ohjasivat asiakkaat omille poluilleen

Osallistujia tilaisuuksissa oli 35 henkeä ja useita uusia sopimuksia laitettiin alulle ja mietintään. Suunnitelmissa on järjestää syksyllä vastaavanlainen kierros maakunnassa. Sitä odotellessa apua ja neuvoja voi kysyä niin ELY-keskuksesta kuin ProAgrialta ja hankkeista. Yhteystieto- ja linkkilista.

Kirjoittajat Hilkka Heikkilä, Liisa Horppila-Jämsä, Kirsi Koskela, Riitta Laitinen, Merja Lehtinen, Eeva-Liisa Neuvonen

 

Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa  –koulutushanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. 

Kulttuuriympäristö näkyväksi –tiedonvälityshanketta rahoittavat Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. 

Toivo –hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. 


Palaa otsikoihin