Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Muotoilumaailma yhdistää yrittäjät ja muotoilijat

Suomen ainoa muotoilun residenssi löytyy Karstulasta, Pohjoismaissakin niitä on Karstulan lisäksi vain yksi Tanskassa.

Karstulasta on ponnistanut maailmalle useita nimekkäitä muotoilijoita, minkä vuoksi paikkakunta on profiloitunut muotoilukunnaksi. 

-    Ihmiset ovat täällä luonnostaan kiinnostuneita muotoilusta ja yrittäjät ottavat sen mahdollisuudet kiinnostuneena vastaan, kertoo Muotoilumaailma-hankkeen projektipäällikkö Pirkko Siivola.

Muotoilu ymmärretään usein pelkästään design-esineiden suunnitteluksi, vaikka siihen liittyy yhtä lailla myös tuotekehitys, tuotantomenetelmien kehittäminen, pakkausten suunnittelu, strateginen muotoilu ja palvelumuotoilu.

Muotoiluasiantuntijat ja residenssivieraat ovat projektipäällikön kanssa järjestäneet tietoiskuja, tapahtumia ja vierailuja yrityksiin. Muotoilu halutaan tuoda yrittäjien arkeen siten, että yhteistyö ammattimuotoilijan kanssa olisi luontevaa kaiken kokoisissa ja eri alan yrityksissä.

-    Muotoilulla tavoitellaan yritysten kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantumista, uusia innovaatioita ja investointien kasvua. Tuloksena voi olla tuotteen parempi hinta ja alemmat tuotantokustannukset. Kun tuotteen tai palvelun laatu ja käytettävyys paranevat, se tuo uusia asiakkaita ja kasvua, vinkkaa Siivola.

WP_20160905_012
Kuvateksti: Muotoiluresidenssivieraat Jari Huuskola ja Mikko Alapelto tutustuvat Pohjonen Groupin toimintaan ja robotteihin Teemu Pohjosen kanssa.
Kuvateksti: Muotoiluresidenssivieraat Jari Huuskola ja Mikko Alapelto tutustuvat Pohjonen Groupin toimintaan ja robotteihin Teemu Pohjosen kanssa.

Karstulan muotoiluresidenssi on siirtymässä uusiin tiloihin Kruukkilan perinnetaloon. Tarkoitus on, että ensi keväänä tilat ovat valmiina vastaanottamaan muotoilijoita läheltä ja kaukaa, jopa ulkomailta.

-    Residenssivieraat tuovat paikallisiin yrityksiin muotoiluosaamista. Me autamme yrittäjää selvittämään yrityksen muotoilutarpeen, määrittelemme konkreettisen kokeilun tavoitteet ja valitsemme yhdessä yrittäjän kanssa sopivan muotoilijan, kertoo Siivola.

Muotoilua edistävä Artranta ry on saanut Muotoilumaailma-hankkeelle maaseutuohjelman rahoitusta Leader VIISARIlta.

Lue lisää: www.artranta.fi

Teksti: Jenni Tiainen, kuva Pirkko Siivola


Palaa otsikoihin