Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Pure Toivakka yhdistää matkailun ja hyvinvoinnin

Pieni mutta pirteä noin 2500 asukkaan Toivakka aikoo nousta maailmankartalle hyvinvointikylänä.

-    Musiikilla on voima, jota haluan tuoda tähän hankkeeseen, sanoo rakastettu toivakkalainen artisti Arja Koriseva.

Hänen yrityksensä on osa Pure Toivakka –yritysyhteistyörinkiä, jonka avulla yritysten tarjoamia hyvinvointituotteita tuodaan paremmin ihmisten saataville. Pure Toivakkaan kuuluu yhdeksän yritystä ja sitä hallinnoi Toivakan yrittäjäyhdistys.

-    Mukana on yrityksiä, joiden kanssa olen tehnyt jo yksittäisesti yhteistyötä, mutta nyt räätälöimme yhteistuumin palveluja ja suurempia kokonaisuuksia. Olen aina rakastanut talkoohenkeä ja porukalla tekemistä. Minusta on ihanaa ideoida, ja verkostossamme heittelemme hyvin luovasti ajatuksia.

Arja1

Hankerahoitus auttoi alkuun

Pure Toivakalle myönnettiin hankerahoitus maaseutuohjelmasta Leader Maaseutukehityksen kautta. Projektin koordinaattori Leeni Minkkinen näkee rahoituksen merkityksen valtavana projektin käynnistymisen kannalta, sillä hän epäilee toivakkalaisten pienyrittäjien uskallusta lähteä näin isoon tempaukseen täysin omin kustannuksin - uuden kehittäminen kun vaatii aina sekä aikaa että taloudellisia resursseja. Minkkinen on itsekin yrittäjä, joten hän tietää mistä puhuu. Hän omistaa Wäärälä Oy:n, joka tarjoaa monenlaisia hyvinvointipalveluja maatilamatkailutuotteiden ohella.

-    Tavoitteenamme on siis uudenlaisen yhteistyön aloittaminen yritysten kesken sekä yhteisen tuotteen rakentaminen, markkinointi ja testaus. Avasimme juuri uudet nettisivut ja olemme lähdössä messuille markkinoimaan palveluitamme. Aiomme myös osallistua Visit Finlandin järjestämään FinRelax -kilpailuun, hän kertoo.

Pure-jengi, kuvaaja Martti Pisto
Pure-jengi muodostuu yhdeksästä yrityksestä, joita ovat Arja Koriseva, Galler Sports, Joel Jyrinki, Pelle Akusti, Kosmetologi Anna-Maria. Nukula, Pistoretket, Taulun Kartano ja Wäärälä.

Yksi Pure Toivakan yhdeksästä yrittäjästä ja samalla koko idean kantavista voimista on Taulun Kartanon omistaja Jyrki Halttunen. Hän kertoo, että projektille on määritelty selkeät taloudelliset tavoitteet.

-    Olemme kirjanneet tavoitteeksi viiden prosentin liikevaihdon vuosittaisen lisäyksen osallistuvissa yrityksissä. Mielestäni tavoite on varsin realistinen, hän toteaa ja on muutenkin luottavainen Pure Toivakan vetovoimaan.

-    Luonnollinen hyvinvointi on Suomen matkailun kärkiteema. Aiomme tietysti tavoitella kotimaisten asiakkaiden lisäksi myös ulkomaisia asiakkaita.

Teksti Maria Markus, kuvat Maria Markus ja Martti Pisto

Palaa otsikoihin