Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Puun tarina – The Tree Story: matkanjärjestäjäkierros Äänekoskella, Konnevedellä ja Rautalammilla

Äänekosken, Konneveden ja Rautalammin matkailuhankkeet sekä joukko paikallisia yrittäjiä toteuttivat yhteisenä ponnistuksena matkanjärjestäjille ”kokeellisen tutustumiskierroksen”

Tarkoituksena oli testata kansainvälisille matkanjärjestäjille suunnatun opastetun kierroksen kohteita ja yhteistyöyritysten palveluita. Testikierroksen jälkeen yhdeksän matkanjärjestäjää kuudesta eri maasta saapui Suomeen kokemaan elämyksiä. 


Lahdossa vetovarjolennolle kapea kuva Outi Raatikainen
Lahdossa vetovarjolennolle, kuva Outi Raatikainen

Puun tarina – The Tree Story

Matkaohjelma laadittiin paikallisten vahvuuksien perusteella. Teemaksi valittiin puu metsästä valmiiksi tuotteeksi. Teemaan kuului puutietoutta, puun käsittelyä, aktiviteetteja metsässä, kurkistus paikalliseen teollisuuteen jne.  Puun tarinaan meillä on paljon mielenkiintoista tarjontaa, joten jatkossa siitä saadaan erilaisia versioita erilaisille asiakkaille.

Kansallispuisto taikasana

Puu ja metsä yhdistävät koko aluetta ja jo sana National Park on osoittautunut taikasanaksi, eräänlaiseksi luontotakuuksi keskieurooppalaisille.  Tikkakosken ja Rissalan lentokenttien välissä voikin sijaita Etelä-Konneveden kansallispuiston matkailualue, joka tarjoaa monipuolisia palveluita sekä kotimaisille että ulkomaisille asiakkaille. Koska kansallispuisto perustettiin 2014, matkailualue on aivan tiensä alussa.

Koskikelkkailijoita kapea kuva Mikko Lemmetti
Koskikelkkailijoita, kuva Mikko Lemmetti

Osataanko me?

Hyppäys kotimaisista asiakkaista vientiin eli ulkomaisiin asiakkaisiin on haasteellista.  Tämän haasteen edessä yrityksissä jouduttiin miettimään, löytyykö meiltä palveluita, jotka kiinnostavat kansainvälisiä asiakkaita, ja osataanko me. Vastaus osallistujien palautteen perusteella oli selvä: osataan, kun vain vielä saisimme paketit löydettäviksi vähintään englanniksi. 

Koskenlasku Kapeenkoskella kapea pienennetty Outi Raatikainen
Koskenlasku Kapeenkoskella, kuva Outi Raatikainen


Palautetta testimatkasta

Matkanjärjestäjät pitivät kokemuksestaan. Välimatkat eivät olleet liian pitkiä, kuten moni paikallinen ajattelee. Ryhmille alueella matkanjärjestäjien mukaan tarvitaan opas, joka kertoo paikallisesta elämästä, nähtävyyksistä ja mm. alueen historiasta, mutta kielitaitoisia oppaita ei juuri ole. Alueen haasteena on myös tasokas majoitus ryhmille. Yksittäisille asiakkaille on hyviä majoitusvaihtoehtoja ja he voivat matkanjärjestäjien mukaan liikkua kartan ja esitteen avulla vuokra-autolla.  

Aktiviteetit saivat kiitosta, samoin paikallisuus. Paikalliseen ruokakulttuuriin pohjautuvaa ruokaa kehuttiin erityisesti. Harmi vain, että paikallista ruokaperinnettä löytyy huonosti tavallisista ravintoloista.

“Beautiful setting, really good quality food and catering. The entrepreneurs were motivated and ready to give us as much information as possible. Really good experience with fresh and open minded providers.”

Ilosen Hauen alkupalat kapea kuva Outi Raatikainen
Ilosen Hauen alkupalat, kuva Outi Raatikainen

 

Kirjoittaja

Outi Raatikainen, Äänekosken maaseutumatkailuhanke

 

P.S. Maaseutumatkailu

”Maaseutumatkailu on maaseudun luontaisiin edellytyksiin ja voimavaroihin sekä pienyrittäjyyteen perustuvaa asiakaslähtöistä matkailun yritystoimintaa. Näitä voimavaroja ovat luonto, maisema, kulttuuri ja ihminen. Tärkeää on noudattaa ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävän matkailun periaatteita, jotta voidaan taata väljä ja rauhallinen maaseutu myös tuleville sukupolville.” Lähde: kulmat.fi

 

Katso videoita The Tree Story -kierroksesta

https://www.youtube.com/watch?v=5b-6kmtgdpE&t=70s

https://www.youtube.com/watch?v=fKstgjpI4IQ

 

 

Yhteystiedot

 

Outi Raatikainen, projektipäällikkö

Äänekosken maaseutumatkailun kehittämishanke 

Ääneseudun Kehitys Oy
Hallintokatu 4 (kaupungintalo) 
44100 Äänekoski
GSm +358 (0)40 1951230
outi.raatikainen@aanekoski.fi

www.aaneseudunkehitys.fi 

 

Rositsa Bliznakova, projektipäällikkö

Rautalammin - Konneveden luontomatkailun koordinointihanke

Kiehtova maisema -hanke

GSM +358 (0)40 6210253

rositsa.bliznakova@konnevesi.fi

http://etela-konnevesi.fi

 

 


Palaa otsikoihin