Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Ratkaisuja metallitarpeisiin modernisti ja millintarkasti

Laserkeskuksen Saarijärven toimipaikassa metalli leikkautuu ja taipuu tuotteiksi eri puolilla hallia ja tuotteita valmistuu asiakkaille monenlaisiin tarpeisiin.

Vuonna 2003 perustettu Laserkeskus Oy on erikoistunut metalliteollisuudessa toimivien yritysten esikäsittelypalveluiden tuottamiseen.

– Näistä osista rakennetaan lämpökattiloita, klapikoneita, kuljettimia, maatalouskoneita ja osia telakkateollisuudelle, toimitusjohtaja Sami Mäki luettelee. Hallin keskellä työtä tekee upouusi laserkone, investointi, joka on tuonut tullessaan lisää tehokkuutta, tarkempaa leikkausjälkeä ja tyytyväisiä asiakkaita.

Sami Mäki
Laserkeskus Oy:n toimitusjohtaja Sami Mäen mukaan asiakastyytyväisyys on paras onnistumisen mittari.

Laserkeskus laajensi toimintansa Laitilasta Saarijärvelle viime syksynä. Liiketoimintaa haluttiin kasvattaa ja katseet käännettiin erityisesti Pohjanmaalle ja Keski-Suomeen.

–Myyntitapahtuman yhteydessä asiakkaamme Ariterm kertoi miettineensä ohutlevyjenvalmistuksen ulkoistamista ja siitä se ajatus liiketoimintakaupan toteutumiseksi sitten lähti. Tilat ja työvoima olivat valmiina, mutta konekannan uudistaminen oli tarpeen. Tavoitteena oli uuden laserkoneen hankinta, mikäli hankkeeseen saadaan ulkopuolista rahoitusta, Mäki kertoo.

Maaseudun yritystuen osalta homma lähti etenemään nopeasti ja uusi kone asennettiin käyttöön kevättalvella. Laitilan tehtaalla on viisi laserkonetta ja yhtenäisen kaluston ansiosta tuotantoa voidaan tasapainottaa yksiköiden välillä sujuvasti. Mäki on tyytyväinen siihen, kuinka hyvin asiat on saatu rullaamaan vain reilu vuosi yrityskaupan jälkeen.

– Suuri kiitos kuuluu hyvälle henkilökunnalle, joka on päässyt nopeasti kiinni uuteen.

Kasvunnälkää ja tyytyväisiä asiakkaita

Kasvunnälkää yrityksellä riittää edelleen. Tänä vuonna päästiin 20%:n kasvuun ja samaa haetaan myös tulevina vuosina.

–Meillä on ollut tapana laittaa investointeihin 10%:a vuosittaisesta liikevaihdosta. Uudistumalla, hyvän henkilöstön avulla ja laajalla asiakaspohjalla selvittiin melko nopeasti taantumasta ja nyt katseet on käännetty uudelleen myös vientimarkkinoille, Sami Mäki sanoo. Viroon on jo vientiä ja Keski-Euroopan autoteollisuus mm. Puola on iso ja kiinnostava markkina-alue.

Onko siis mahdollista, että uusia investointeja voidaan odottaa lähivuosina?

- Mikä ettei, jos kysyntää löytyy, Mäki tokaisee. Tärkeintä ovat tyytyväiset asiakkaat ja tähän mennessä palaute on ollut hyvää. Asiakkaiden mukaan tuotteen laatu ja sitä myöten tuloskunto on parantunut.

No entäpä se maaseudun yritystuki, kuinka prosessi on sujunut ja onko siihen kehitysideoita? –No kyllä tällainen iso miljoonaluokan investointi vetää yrityksen kassan aika tiukoille. Tuen kolmen kuukauden maksatusaika tuntuu aika pitkältä, kun myönnettyä rahaa odottaa kilahtavaksi kassaan. Hakeminen kuitenkin on sujuvaa ja helppoa ja neuvoja saa aina tarvittaessa.

Toimitusjohtaja Sami Mäen mukaan Keski-Suomen ELY-keskuksesta saatu maaseudun yritystuki oli ehdottoman tärkeä Saarijärven investoinnin toteutumisessa.

Teksti ja kuvat: Tiia RantanenPalaa otsikoihin