Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Terveisiä Keuruulta! Meillä ollaan Kotona kylässä

Mahtuisiko kotikylällesi uusia asukkaita? Tiedetäänkö muualla, missä kyläsi sijaitsee ja millaisia nähtävyyksiä tai harrastusmahdollisuuksia siellä on? Tunnetko itse kylälläsi toimivat yritykset ja palvelut?

Entä turvallisuus –tiedätkö mitä kuuluu naapurissa yksin asustavalle Mökkilän Mummolle? Kenet voit soittaa hätiin, jos autosi jumittaa kinokseen tai tielle kaatunut puu katkaisee matkantekosi?

Siinä muutamia kysymyksiä, joiden parissa meillä Keuruun kylillä parhaillaan askaroidaan! Toukokuun alussa toden teolla alkanut Kotona kylässä –hanke toimii kolmella eri tulostavoitealueella – asuminen, yrittäminen ja turvallisuus . Paitsi että pyrimme tuottamaan vastauksia yllä esitettyihin kysymyksiin, haluamme myös luoda toiminnan tapoja ja malleja, joista kylämme tunnettaisiin ja tunnustettaisiin erinomaisina, elinvoimaisina ja turvallisina asuinympäristöinä myös niiden ulkopuolella.

Kotona kylassa_Kyläläisiä4_pieni

Kesän aikana hanke kiersi haastattelemassa kyläyhdistyksiä ja laatimassa suunnitelmia siitä, mitä toimenpiteitä milläkin kylällä lähdetään toteuttamaan.  Olimme myös markkinoimassa kyliä kahdessa yleisötapahtumassa: Keuruun kaupungin 30-vuotisjuhlallisuuksiin liittyvässä Tunne Keuruu –kesätapahtumapäivässä sekä Keuruun Markkinoilla.  Näiden lisäksi tietenkin joka kylällä riitti jos jonkinlaista omaa kesätapahtumaa.

Syksyn ja talven aikana mm. työstämme kaikille kylille omat turvallisuussuunnitelmat. Aiheeseen liittyvästi järjestimme kylien turvallisuuskoulutuspäivät. Toinen merkittävä teemamme syksyllä on kylillä olevien myytävien tonttien ja talojen / mökkien markkinointi. 

Myös yritysteeman toteuttaminen tulee syksyn aikana ottamaan aimo askeleita. Suunnitteilla on mm. tutustumisretki(ä) vireän yritystoiminnan kyliin ja kyläkohteinen yrityskoulutuskierros. Yritysasioissa teemme tiivistä yhteistyötä paikallisen kehittämisyhtiön sekä maaseutuhallinnon kanssa.

Kotona_kylassa_ohjausryhmä_Veikkolassa_pieni

Lisätietoa hankkeestamme

www.facebook.com/Kotonakylassa

www.kotonakylassakeuruu.blogspot.fi

Projektipäällikkö Kati Hiiliaho kati.hiiliaho@keuruu.fi, puh. 040 653 1070.

 

Kotona kylässä on Keuruun kyläparlamentin alkuun saattelema kylien kehittämishanke, joka syntyi luonnollisena ja tarpeellisena jatkona kylien aiemmalle Kylävoimaa-hankkeelle. Kotona kylässä-hankkeen kesto on 1.3.2016 – 30.6.2018 ja sitä rahoittaa Manner-Suomen maatalouden kehittämisohjelma Leader-toimintaryhmille suunnatun tuen kautta (kiitos, Vesuri-ryhmä!). Kokonaisbudjetistamme (n. 180.000€) 80% on tuota EU-rahaa. Lopusta – 15% talkootyötä ja 5 % ”kovan rahan” yksityistä rahoitusosuutta -  huolehtivat hankkeeseen sitoutuneet kuusi aktiivista kyläyhdistystä: Etelä-Keuruun Kyläyhdistys ry, Jukojärven Veikot ry, Karimon Kyläyhdistys ry, Keuruun Liesjärven Kyläseura ry, Koillis-Keuruun Haka ry ja Riihon Kyläyhdistys ry. Hanketta hallinnoi Keuruun kaupunki / Maaseutuhallinto.


Palaa otsikoihin