Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.



VAU-hankkeessa nuoret tekevät vanhasta uutta

Jämsän 4H:lla on meneillään VAU - Vanhasta uutta hanke, joka on tarkoitettu 6-18 vuotiaille nuorille, heidän vanhemmilleen, kyläläisille ja kouluille.

vau-vanhasta uutta_jämsän 4hLapset ja nuoret ovat innostuneet ideoimaan kierrätystä ja tuunaamaan tavaroita, ja kirpputorilla on myyty käytettyjä leluja, vaatteita ja muuta itselle tarpeetonta tavaraa. Teatterileirillä puolestaan nähtiin lajittelu- ja kierrätysaiheinen näytelmä ”Lanteiden ja roskien hula hula”. Kierrätystä on pohdittu konkreettisesti erilaisten kysymysten kautta: Heitetäänkö kuivettunut pullapitko roskiin? Entä jos sittenkin paistettaisiin se herkullisiksi köyhiksi ritareiksi?

Koululuokkien kierrätys- ja ympäristöteemapäivien lisäksi on tehty metsäretkiä, pidetty turhakepäiviä, opeteltu jätteiden kierrättämistä ja mietitty, mitä kaikkea voisi uusiokäyttää sekä askarreltu kierrätysmateriaaleista esimerkiksi keppihevosia.

Hankkeessa lisätään ympäristötietoutta, hyödynnetään yritysten ylijäämätavaraa uusiokäyttöön sekä opetetaan lapsille ja nuorille kädentaitoja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Lisäksi tehdään ympäristökasvatusta lisäämällä kierrätys- ja ympäristöteemaan liittyvää yhteistyötä koulujen kanssa sekä kirpputori- ja romunkeräystoimintaa. Lapset ja nuoret ovat tarttuneet innokkaina kierrätysteemaan ja oppineet itse tekemällä.

Hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun saakka ja se on saanut maaseuturahoitusta Leader Vesuri-ryhmältä.

Kirjoittaja
Nina Peltola, hanketyöntekijä
VAU-hanke/Jämsän 4H


Palaa otsikoihin