Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Vilinää ja vauhtia vapaa-ajan unelmapaikoilla

Apinapuisto ja RC-rata kutsuvat kaikenikäiset harrastamaan ja tekevät samalla Toivakkaa vetovoimaisemmaksi.

Kesällä Toivakan koulun viereen valmistunut Apinapuisto syntyi nuorten unelmista, joita kahdeksasluokkalaiset piirsivät MLL:n unelmatyöpajassa. Myös puiston nimi on nuorten käsialaa.

Apinapuiston avajaisissa
Apinapuiston avajaisissa oli mukana kaikenikäisiä osallistujia.

–Monesta piirroksesta nousi esiin parkour-elementtejä. Niistä lähdettiin jalostamaan yhteistyössä Parkour Akatemian kanssa kehonhallintaan ja voimaharjoitteluun keskittyvää puistoa, MLL Toivakan puheenjohtaja Susanna Kuivalainen kertoo.

Puiston toteuttaminen vapaaehtoisvoimin oli toivakkalaisille uusi juttu, mutta siihen lähtivät kaikki innolla mukaan. Apinapuisto sai Leader-rahoitusta Maaseutukehityksen kautta.

– Asennoiduimme niin, että tämä toteutetaan. Meillä oli myös monenlaista varainhankintaa ja talkootyötä, ja kaikki puiston välineet ovat toivakkalaisten yrittäjien tekemiä, Kuivalainen sanoo.

 

Nuorille kova juttu

Puisto on saanut innostuneen vastaanoton. Koulun kautta siellä on pidetty ohjattuja parkour-kerhoja. Kuivalainen suosittelee vastaavaa tekemisen meininkiä muillekin luomaan lisää aktiviteettia omalle alueelle.

– Puisto on nuorille toivakkalaisille tosi kova juttu ja siellä on koko ajan vilskettä ja huisketta, myös koulun välitunneilla.  Apinapuistossa saa toteuttaa itseään ja harrastaa liikuntaa omien taitojensa mukaan. Kaikki eivät välttämättä pidä joukkuelajeista, Kuivalainen sanoo.

– Ja puistomme sopii kaikenikäisille. Käymme siellä koko perheen voimin, ja perheemme 2-vuotias harrastaa puistossa temppuilua ehkä kaikkein innokkaimmin, hän hymyilee.

 

Apinapuisto_Susanna kuivalainen
Susanna Kuivalainen ja hänen 2-vuotias poikansa ovat aktiivisia kävijöitä Apinapuistossa.

Vauhdin hurmaa

Toinen Toivakan unelmapaikka nuorille on RC-rata, joka on sähkökäyttöisten radio-ohjattavien pienoisautojen rata.

– Halusimme jotain uutta. Olemme järjestäneet myös ralleja, mutta RC-harrastukseen saa paremmin uusia harrastajia mukaan, Toivakan autourheilukerhon jäsen Kai Bågman kertoo.

Toivakan autourheilukerholla oli ollut rata suunnitteilla jo pitkään, mutta Maaseutukehitys ry:n Leader-rahoitus ja oikean paikan löytyminen sysäsivät työn alkuun. Rahoituksen turvin voidaan rakentaa kansalliset määritelmät täyttävä rata, jossa mahdollisesti järjestetään kisoja tulevaisuudessa muillekin kuin toivakkalaisille.

–     Paikallisten harrastajien määrä on radan myötä kasvanut. Vauhti, ajaminen ja lajin haasteellisuus tekevät tästä mukavan harrastuksen. Meidänkin perheeseen tuli auto ja kaksi poikaani ovat lajista innostuneet, Bågman kertoo.
20160830 RC-rata
Toivakkaan rakennettu RC-rata.


Apinapuisto ja RC-rata Toivakkaan 
  • Apinapuisto otettiin käyttöön viime kesänä ja RC-rata valmistuu lopulliseen muotoonsa lähiaikoina.
  • Kummatkin vapaa-ajan paikat on toteutettu harrastajien, kuntalaisten ja paikallisten yritysten yhteisvoimin.
  • Apinapuisto ja RC-rata maksoivat yhteensä 90 700 euroa. Rahoitusta kohteisiin saatiin maaseutuohjelmasta Leader Maaseutukehityksen kautta.

Teksti Maria Markus, kuva Susanna Kuivalainen, Maria Markus ja Tiina Seppälä


Palaa otsikoihin