Tarinoita maaseudulta

Tarinoissa käsitellään maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyviä hyviä käytäntöjä. Palsatalla kiinnostavia aiheita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Leader ja kunta yhteistyössä: kuntien hankelaina mahdollistaa hankkeiden toteuttamisen

Yhteistyö kuntien kanssa on Leader-toiminnan edellytys. Kuntien sijoittama raha Leader-toimintaan moninkertaistuu, kun summaan lisätään vielä EU:n, valtion sekä yritysten ja yhteisöjen oman rahan sekä talkootyön arvo. Vastaavasti kunnat hyötyvät yritysten ja yhteisöjen toteuttamien Leader-hankkeiden myötä lisääntyneestä toiminnasta ja elinvoimasta.

Yksi tärkeä Leader-ryhmän ja kunnan välinen yhteistyömuoto on kuntien myöntämä välirahoitus maaseudun kehittämishankkeille. Suurin osa Keski-Suomen kunnista on tehnyt päätöksen myöntää korotonta lainaa eli välirahoitusta yleishyödyllisille maaseudun kehittämishankkeille.
Anja Kauppinen
Kuvassa Anja Kauppinen Leader Maaseutukehityksestä

Kuntalainan myötä hankkeisiin voivat lähteä myös sellaiset pienet yhdistykset, joilla ei muuten olisitaloudellisia mahdollisuuksia hanketoimintaan.


- Hankepäätöksen tultua lainaa voidaan hakea vapaamuotoisella hakemuksella kunnasta. Kunnissa päätöksen lainan myöntämisestä tekee esimerkiksi kunnanhallitus tai virkamies, kertoo talouspäällikkö Anja Kauppinen Leader Maaseutukehityksestä.

Tämä lainakäytäntö sai alkunsa Leader Maaseutukehityksen toiminta-alueelta,Hankasalmen kunnasta, jo 1990-luvun lopulla. Tuolloin luottamushenkilönä toiminut aktiivinen kylätoimija Pentti Närhi ryhtyi ideoimaan tapaa, jolla pienet paikalliset hankkeet saisivat helpommin järjestettyä hankkeiden välirahoituksen.


Myöhemmin lainakäytäntö on levinnyt Maaseutukehityksestä eri puolelle Suomea, ja Maa- ja metsätalousministeriö on esitellyt toimintatapaa vuosien varrella hyvänä käytäntönä maaseudun kehittämisessä.


Vinkki!

Katso, mitä mieltä keskisuomalaiset kunnanjohtajat ovat maaseudun kehittämisestä ja Leader-toiminnasta >>


Kuva ja teksti: Jenni Tiainen


Palaa otsikoihin