Tarinoita maaseudulta

Tarinoissa käsitellään maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyviä hyviä käytäntöjä. Palsatalla kiinnostavia aiheita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Maaseutuasiaa vaikuttajille

Keski-Suomen Leader-ryhmät tapasivat keskisuomalaiset kansanedustajat tavoitteenaan muistuttaa kansanedustajia paikallisen yhteisölähtöisen kehittämisen tärkeydestä ja ryhmien roolista siinä.

Tapaaminen oli tärkeä, koska kansanedustajat vaikuttavat asioihin monissa  päättävissä elimissä. Ryhmät osoittivat toiminnan vaikuttavuuden kertomalla ja näyttämällä valokuvin, mitä kaikkea Leader-toiminnalla ja maaseuturahoituksella on Keski-Suomessa saatu aikaan 20 toimintavuoden aikana. Keskustelua käytiin myös tulevaisuudesta ja siitä, kuinka varmistetaan, että maakuntaan saadaan jatkossakin maaseudun kehittämiseen tarkoitettua rahaa.


- Olemme koko maakunnan asialla, ja haluamme omalta osaltamme olla myös tulevaisuudessa yritysten ja yhteisöjen tukena turvaamassa paikkakuntien elinvoimaa, muistutti Anja Kauppinen Leader Maaseutukehityksestä.

Kansanedustajatapaaminen
Kuvassa keskisuomalaisia kansanedustajia ja Leader-työntekijöitä

Kuva ja teksti: Jenni TiainenVinkit vaikuttamiseen

  • Pidä säännöllisesti yhteyttä esimerkiksi kuntapäättäjiin, asioita valmisteleviin virkamiehiin ja kansanedustajiin.
  • Osallistu aktiivisesti keskusteluun eri foorumeilla, yhteisöissä ja tilaisuuksissa.
  • Valmistellessasi vaikuttavaa puheenvuoroa ota selvää kuulijoiden mielipiteistä, jotta tiedät, millaiset perustelut heihin vetoavat.
  • Käytä monipuolisia argumentointikeinoja, koska ne vahvistavat puheen vaikutusta.
  • Tarjoa faktatietoa esimerkiksi tilastotiedon tai tutkimustulosten muodossa.
  • Anna esimerkkejä, havainnollista kuvin, kertomuksin ja kokemuksin.
  • Vetoa syy-seuraussuhteisiin kuvailemalla, millaisia seurauksia ratkaisuvaihtoehto aiheuttaa käytännössä.
  • Hyödynnä puolestapuhujia ja alan asiantuntijoiden lausuntoja argumentoinnissa.

Palaa otsikoihin