Tarinoita maaseudulta

Tarinoissa käsitellään maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyviä hyviä käytäntöjä. Palsatalla kiinnostavia aiheita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Maaseutugaala on Keski-Suomen maaseutuväen yhteinen juhla

Keski-Suomessa on järjestetty maaseututoimijoiden yhteinen Maaseutugaala jo viisi kertaa, tähän mennessä Saarijärvellä, Jyväskylässä, Äänekoskella, Jämsässä ja Karstulassa. Gaalassa maaseudun tekijät juhlivat ja nostavat maaseudun yhteishenkeä.

Keski-Suomen maaseutugaala1- Maaseutugaala on maaseutuväen, yrittäjien, kyläläisten ja kaikkien maaseudun ystävien yhteinen juhla. Maaseutu on monenlaisten mahdollisuuksien paikka, jonka toimijat ansaitsevat pienen virkistyshetken oman juhlan muodossa, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikkö Ulla Mehto-Hämäläinen.

Juhlatilaisuus käynnistyy kehittäjätorilla, jossa voi tutustua maaseutuhankkeisiin ja yhteistyökumppaneihin. Gaalan ohjelma on rakennettu niin, että lyhyet juhlapuheet ja rento juhlaohjelma vuorottelevat. Ohjelmassa on puheiden lisäksi musiikkia ja esityksiä. Toisinaan nautitaan myös erikoisohjelmasta, kuten maatalouden parhaiden käytäntöjen ja maistuvimman maaseutuyrityksen palkitsemisista sekä Keski-Suomen Vuoden kylän julkistamisesta.  

Keski-Suomen maaseutugaala3
Kuva: @Aitomaaseutu

Gaalan ehdoton kohokohta on juhlapäivällinen, joka on  perinteisesti koottu paikallisten tuottajien ja yritysten raaka-aineista ja tuotteista. Tarjolla on lähiruokaa ja kauden herkkuja pelloilta, metsistä ja järvistä. Juhlava tilaisuus päättyy tansseihin, maaseutuhenkiseen ilotteluun ja yhdessäoloon.  


Maaseutugaalan järjestämisestä vastaa Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio –yhteistyöhanke yhteistyökumppaneineen.


Maatalouden hyvät ideat jakoon


Keski-Suomen Maaseutugaalassa palkittiin vuonna 2017 Maatalouden parhaiden käytäntöjen kilpailun voittajat. Kilpailulla nostettiin maatalousyrittäjien käytössä olevia työtä helpottavia tapoja muiden tietoisuuteen ja hyödynnettäväksi.


- Käytännöt eivät välttämättä olleet uusia, mutta niiden toteutustapa saattoi poiketa totutusta. Usein parhaimissakaan käytännöissä ei ole kyse siitä, mitä tehdään, vaan miten jokin asia tehdään, kertoo projektipäällikkö Susanna Lahnamäki-Kivelä.

Kilpailusarjoja oli yhteensä viisi: Toimintatapojen kehittäminen, Pienet parannukset, Tilan yhteistyöverkosto, Työhyvinvointi ja -turvallisuus. Maatilat jättivät kilpailuun kaiken kaikkiaan 37 ideaa ja toimintatapaa, joista yleisö sai äänestämällä valita jokaisen sarjan parhaimmat. Kaikki ehdotukset on koottu www.aitomaaseutu.fi -sivustolle tutustuttavaksi ja käyttöön otettavaksi. Kilpailun järjesti Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila –hanke.


Lue juttu vuoden 2017 maaseutugaalasta täältä >>


Palaa otsikoihin