Tarinoita maaseudulta

Palstalle kirjoittavat maaseutuohjelmasta rahoitettujen hankkeiden toimijat vuorollaan. Tarinoissa käsitellään ajankohtaista ja kiinnostavia asioita maaseutuun ja sen kehittämiseen liittyen – maaseudun yrityksistä ja yhteisöistä, kylistä, tapahtumista, työstä, maaseudun innovaatioista, oivalluksista ja arjen onnistumisista.Vuoden 2017 kylässä Niinilahdella

Keski-Suomen vuoden 2017 kyläksi valittu Niinilahti on vireä paikka, jossa harrastetaan, talkoillaan, pidetään huolta toisista ja toimitaan ekologisesti.

Niinilahti on Viitasaaren kylä valtatie 4:n varressa Keitelejärven rantamilla. Tällä hetkellä kylässä asuu 160 asukasta. Niinilahdessa harrastetaan aktiivisesti kulttuuria ja tehdään taidetta. Talkoilla on toteutettu esimerkiksi Jaana Bombinin ympäristötaideteos Tuhansien laulujen joutsen, joka on pysäyttänyt monet 4-tien ohikulkijat.

- Arvelen, että lähes 2000 tuntia talkootyötä teimme teoksen parissa. Kyllä siinä yhdessä tekemisen meininkiä oli, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja puuhamies Keijo Palonen.

Kyläyhdistyksellä riittää työtä muutenkin, sillä heidän omistuksessaan on kylätalo, kuntosali, rantasauna ja tanssilava. Kylätalo tarjoaa hyvät tilat muillekin kuten yhdistyksille, kansalaisopistolle ja seurakunnalle. He järjestävät talolla kerhoja, liikuntaryhmiä ja tilaisuuksia.
Niinilahden kylätalo
Kuvassa Keijo Palonen ja Terttu Mattila


- Kylätalo on meille sellainen yhdessä pitävä asia, kertoo kyläyhdistyksen sihteeri ja aktiivi Terttu Mattila.

Yhteistyötä pidämme yllä myös naapurikyliin, alueen yrittäjiin ja kaupunkiin. Niinilahdessa osataan tarttua mahdollisuuksiin, hyödyntää hankkeita ja ulkopuolista apua.

- Leader-rahoituksen avulla olemme maalanneet kylätalon, hankkineet kuntosalilaitteita ja saaneet tanssilavalle ilmastoinnin, kertoo Mattila.

Kyläyhdistys on hiiliviisaudessaan esimerkillinen, sillä kierrätys ja hyötykäyttö ovat arvossaan. Kylätalo ja rantasauna lämpiävät lähialueiden metsistä saaduilla puilla. Myös tapahtumissa ja juhlissa hyödynnetään paljon itse kasvatettuja, kerättyjä, kalastettuja ja metsästettyjä elintarvikkeita. Lisäksi Jyväskylästä haetaan aika ajoin hävikkiruokakuorma, josta yhdistys valmistaa lounaan kyläläisille ja lähialueilta tuleville.

- Ruokahetki on tarvitsijoille tärkeä apu ja yhteiset ruokahetket vähentävät yksinäisyyttä, kertoo Mattila.

Vuoden kyläksi valitseminen on niinilahtelaisille tärkeä kunnianosoitus tehdystä työstä.

- Tämä valinta antaa meille taas puhtia tekemiseen. Toki tekeviä käsiä kaivataan kokoa ajan lisää, muistuttavat Mattila ja Palonen.


Teksti ja kuvat: Jenni Tiainen

Palaa otsikoihin