Vieraskynä-blogi

Blogissa vieraskynää käyttävät maaseudun kehittäjät ympäri Keski-Suomea. Blogiteksteissä pohditaan mm. maaseudun kehittämistä, yritysrahoituksen hyödyntämistä ja ennen kaikkea nostetaan esille maaseudun kehittäjien moninaista työtä. 
Tervetuloa mukaan kirjoittajaksi!

5 vinkkiä kylätalon kunnostajalle

Oletteko suunnittelemassa kylätalon kunnostamista? Projektityöntekijä Niko Jokinen on kooonnut viisi vinkkiä, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Arteles-14
Kuva@maaseutuverkosto Contum Oy

1. Kerää porukka

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Mutta mitä useampi kunnostaja, sitä mukavammin talkoot etenevät. Aktivoikaa kaikki kyläläiset mukaan, ihmisillä on usein yllättäviäkin taitoja.

2. Selvitä tilanne

Tutkikaa talo ja kootkaa kunnostettavat kohteet. Mitkä asiat vaativat kipeimmin korjausta, mitkä taas voidaan tehdä myöhemmin? Selvityksen apuna voitte käyttää Wolmar-hankkeen selvityskorttia.

3. Suunnittele huolellisesti

Korjaus- ja kunnossapitosuunnitelma helpottaa toimeen tarttumista ja jäsentää eri korjausvaiheita. Hyvän suunnitelman avulla vaativammatkin projektit saadaan varmemmin maaliin. Suunnittelussa kannattaa tukeutua ammattilaisten ja asiantuntijoiden apuun – investointi maksaa itsensä kyllä takaisin.

4. Varmista rahoitus

Kylätalojen kunnostus vaatii talkootyötuntien lisäksi usein myös riihikuivaa rahaa. Saatteko kerättyä materiaalikustannuksiin riittävästi lahjoituksia, vai kannattaako hakea esim. Leader-hankerahoitusta tai seurantaloavustusta? Ota rohkeasti yhteyttä rahoitusta myöntäviin tahoihin, heiltä saa neuvoja hakemiseen.

5. Jatka kunnostamista

Huoltakaa taloanne säännöllisesti ja seuratkaa sen kuntoa. Esimerkiksi vesikaton kunnostaminen ajoissa on huomattavasti edullisempaa ja helpompaa, kuin vasta sitten kun sadevedet ovat jo vuotaneet ullakolle. Hyväkuntoisessa kylätalossa on kiva kokoontua.

Kirjoittaja
Niko Jokinen, projektityöntekijä
Wolmar /Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry


Palaa otsikoihin