Vieraskynä-blogi

Blogissa vieraskynää käyttävät maaseudun kehittäjät ympäri Keski-Suomea. Blogiteksteissä pohditaan mm. maaseudun kehittämistä, yritysrahoituksen hyödyntämistä ja ennen kaikkea nostetaan esille maaseudun kehittäjien moninaista työtä. 
Tervetuloa mukaan kirjoittajaksi!

Maakuntauudistus – näkymiä maaseudun kehittämiseen

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun alkumetreillä totesimme, että Keski-Suomi on ihmisen mittainen maakunta.

Maakunta on kaikin puolin sopivankokoinen, ihmiset suvaitsevaisia ja toimintatavat yhteistyötä rakentavia. Totesimme myös, että Keski-Suomen kunnat ovat keskenään mukavasti erilaisia. Tämä erilaisuus saa näkyä jatkossa entistäkin selvemmin - maaseutu on maaseutua ja kaupunki kaupunkia. Maakuntamme yhteinen hyvä tarvitsee sekä elinvoimaista maaseutua että kasvua ja kilpailukykyä kiihdyttävää kaupunkia.

Maakuntauudistuksen perustana on selkeä työnjako kunnan, maakunnan ja valtion välillä. Maakunta vastaa sosiaali- ja terveyspalveluiden ohella pelastustoimesta, ympäristöterveydenhuollosta, elinkeinojen edistämisestä, alueen kehittämistehtävistä, alueiden käytön suunnittelun edistämisestä sekä maakunnallisen identiteetin ja kulttuurin vahvistamisesta. Uudistuksen jälkeen yritykset ja kolmas sektori ovat yhä useammin tuottamassa julkisia palveluja sekä maaseudulla että kaupungissa. Eikä pelkästään sosiaali- ja terveyspalveluja, vaan myös muita maakunnan vastuulla olevia palveluja.

Paikkakunnan vetovoiman ja asukkaiden hyvinvoinnin tärkeät palvelut ovat jatkossakin kunnassa. Uudistus vahvistaa kuntien elinvoiman, sivistyksen ja yhteisöllisyyden tehtäviä. Elinkeinopolitiikassa kuntia ja maakuntaa erottaa se, että kunnat voivat yleisen toimialan perusteella tarttua monenlaisiin tehtäviin edistääkseen alueensa elinvoimaa. Maakunnalla ei tällaista yleistä toimialaa ole.

Uusi maakunta jatkaa ELY-keskuksen, maakunnan liiton, TE-toimiston, maaseutuhallinnon, maatilojen lomituksen ja ympäristöterveydenhuollon työtä. Työllisyyteen ja yritysten kasvuun liittyvät tehtävät saavat uuden nimen – kasvupalvelut. Maakunta toimii myös jatkossa aluekehittämisviranomaisena.

Maakunnan palvelut ja yhteistyö maaseudun kehittämisen ja Leader-toiminnan parissa jatkuu entiseen tapaan. Yhdessä kuntien kanssa pidämme huolen, että Leader-ryhmien työ näkyy koko Keski-Suomen kehittämisessä. Uudistus tarjoaa Leader-ryhmille vankan aseman maaseudun asukasdemokratian ja paikallisen kehittämisen toimijana. Todellinen avainpelaajan paikka!

 

Tapani Mattila

maakuntajohtaja, muutosjohtaja


Palaa otsikoihin