Vieraskynä-blogi

Blogissa vieraskynää käyttävät maaseudun kehittäjät ympäri Keski-Suomea. Blogiteksteissä pohditaan mm. maaseudun kehittämistä, yritysrahoituksen hyödyntämistä ja ennen kaikkea nostetaan esille maaseudun kehittäjien moninaista työtä. 
Tervetuloa mukaan kirjoittajaksi!

14.3.2018 15.42

Maaseudun kehittämistyö tutuksi

Työharjoitteluni JyväsRiihessä on kestänyt nyt reilun kuukauden ja jäljellä on vielä vajaa kuukausi. Enpä olisi uskonut, kuinka paljon kaikkea näen tämän reilun kuukauden aikana JyväsRiihessä ollessani.

Olen tavannut eri alojen ihmisiä ja osallistunut suunnittelutilaisuuksiin ja kokouksiin; muun muassa ELY-keskuksessa, TE-toimistossa, Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Jamkilla Amazing Keski-Suomi -tempauksen suunnittelupalaverissa ja maaseudun kehittäjien yhteistyöpäivässä eli Keski-SuomiON GO -tilaisuudessa. Jokainen työpäivä on ollut erilainen, joten tylsää hetkeä ei ole ollut.Aarni

Maaseuturahoituksen hankeprosessit voivat tuntua aluksi monivaiheisia, mutta onneksi niihin on selkeät ohjeet. Rahoitettavat hankkeet ja niiden toimijat ovat keskenään hyvin erilaisia. Yhteistä on kuitenkin aina uuden toiminnan ja mahdollisuuksien luominen. Leader-toimintaan kuuluu olennaisesti viestintä, jonka merkitys on kasvanut erityisesti sosiaalisen median vaikutuksesta.

Ihmisten tavoittaminen ja tiedottaminen on Leader-ryhmän ydintehtäviä. Keski-Suomen Leader-ryhmillä on yhteinen viestintähanke Sykettä, jonka toimintaan olen perehtynyt mm. JyväsRiihen palavereissa. Kun luin Sykettä-hankkeen tiedotuslehtiä, niin huomasin, että tämä viestintähanke on myös jalkautunut maaseudulle haastattelemaan hanketoimijoita ja seuraamaan, miten hankkeet ovat lisänneet maaseudun eri-ikäisten asukkaiden toimintamahdollisuuksia.

Mielenkiintoisinta on ollut JyväsRiihen ydintoiminnan eli hankehakemusprosessin seuraaminen. ELY-keskuksessa kävin kuuntelemassa, kuinka hankkeita käytännössä arvioidaan. Olen päässyt myös mukaan hankeneuvojan ja hankkeita suunnittelevien henkilöiden tapaamisiin (tietysti hanketta suunnittelevien luvalla) sekä nähnyt kuinka monia erilaisia lomakkeita yksi hakemus sisältää. Hankkeiden suunnittelijat ovat saaneet hyviä neuvoja hakuprosessinsa helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Kun asiat tehdään tarkasti ja yhteistyössä, niin hankehakemusprosessi on helpompi, miltä se näyttää!

Blogikuva

Kun kuulin pääseväni JyväsRiiheen harjoittelujaksolle, en tiennyt yhdistyksestä ja heidän toiminnastaan mitään. Aloitin Internet-sivuilta ja nopeasti selvisi, että JyväsRiihen toiminta kattaa monia osa-alueita. Sitemmin olen perehtynyt aiheeseen muun muassa professori Eero Uusitalon ja historioitsija Annastiina Henttisen tutkimusten myötä, mutta vieläkin törmään moniin uusiin asioihin, kuten flat rate kustannusmalliin. Hankemaailma on monimutkainen viidakko, mutta mitä syvemmälle siihen pääsee, sitä mielenkiintoisemmaksi se muuttuu.

Työskentelyni on koostunut pääosin Leader-toiminnan opiskelusta. Olen kirjoittanut tekstiä JyväsRiihen toiminnasta osana maaseutukenttää. Samalla olen tutustunut myös JyväsRiihen arkistoon ja historiaan.

JyväsRiihessä olen päässyt osaksi erinomaista työyhteisöä ja oppinut käytännön työelämää. Kun en juo kahvia, kahvinkeittimen tekniikkaan perehtyminen on ollut myös uutta oppia. Kiitos JyväsRiihen työntekijöille heidän hyvistä ohjeistaan.

Jos jotain kysymyksiä lukijalle herää, niin minut löytää mm. LinkedIn:stä nimellä Aarni Virtanen.


Palaa otsikoihin